147 г. от смъртта на Петър Берон – велик учен, просветител и автор на „Рибен буквар“

На 21 март 2018 г. се навършват 147 години от смъртта на Петър Берон – лекар, просветен деец, педагог и философ. Петър Хаджиберович е роден в заможно семейство в будното балканско градче Котел през 1799 г. Баща му обаче е разорен при поредната Руско-турска война. Малкият Петър учи в килийно елино-българско училище в родния си град и след завършването си започва работа.

Дванайсетгодишен отива в Букурещ, където учи в гръцката Княжеска академия, а по-късно и в университети в Европа. Установява се в Брашов, за да работи като частен учител в семейството богатия българин Антон Йованович. С негова финансова подкрепа през 1824 г. издава „Буквар с различни поучения“, по-известен като „Рибен буквар“ – първия новобългарски учебник, наречен така заради изобразените в края на книгата кит и делфин. С този буквар се поставя началото на светското образование по българските земи.

Петър Берон дарява средства за подкрепа на много български училища. Учи и работи активно в Сорбоната в Париж, където е известен като един гениален учен, но беден преподавател. Французите са запленени от този академичен гений, предлагайки му да приеме френско гражданство под името „Пиер Барон“. Той отказва да приеме гражданство, оставайки си поданик на падишаха. По време на своето пребиваване във френската столица живее на последния етаж на една бедна сграда, където на места покривът е срутен и се вижда небето. Получава хубава заплата, която влага в химична лаборатория за експерименти.

Автор е на повече от 20 научни труда в различни области на познанието: физика, химия, метеорология, философия. Владее общо 9 езика, като умее да пише на 5 от тях! Берон прави завещание, преработено през 1867 г. един път, а през 1870 г. втори път. През 1871 г. той посещава за последен път Румъния, за да уреди някои въпроси във връзка с имота си, по който има заведено дело пред румънските съдилища. Берон е намерен удушен на 21 март 1871 година в имението си до град Крайова в Румъния.

Подобни

Leave a Comment

five − 3 =