15 години от присъединяването на България към НАТО

На 29 март 2004 г. България и още шест източноевропейски държави станаха пълноправни членки на НАТО. На церемония в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, включително българският премиер Симеон Сакскобургготски, връчиха на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия договор, а Пауъл ги приветства “в най-преуспяващия алианс в историята на човечеството”.

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред премиерите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни станаха пълноправни членове на алианса.

Дни преди това, на 18 март 2004 г., българското Народно събрание гласува ратификацията на Северноатлантическия договор с 226 гласа “за” и четири “против”. Законът беше публикуван и в Държавен вестник, с което влезе в сила.

България беше поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 г. правителството потвърди официално желанието и готовността на България да се присъедини към алианса.

Подобни

Leave a Comment

two × 5 =