17 октомври: Международен ден за изкореняване на бедността

Днес е Международния ден за изкореняване на бедността. За първи път датата 17 октомври се отбелязва през 1993 г. по инициатива на бившия генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр и на френската благотворителна организация “АТД – Кар Монд”, одобрена с резолюция 47/196 на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г.

Основната му цел е да осведомява и насърчава хората да предприемат различни действия, с които да бъде изкоренявана бедността и нищета в световен мащаб.

Това е много важно за  развиващите се страни и онези държави, чиито природни, климатични и политически дадености не създават благоприятни условия за развитие на занаяти, индустрия, туризъм, от които хората да печелят и да си осигурят един добър и обезпечен живот.

Последното проучване на Евростат ясно показва, че българите са най-бедни в Европейски съюз. 2 767 000 от нашите съграждани са на ръба, което е 38,9 процента от населението. Все пак, данните показват, че в сравнение с 2008 г. броят на бедните у нас леко е намалял.

Освен това България е е държавата с най-големи неравенства в ЕС.

Снимка: Gawker

Подобни

Leave a Comment

seventeen − ten =