17 % от учениците в Шумен отсъстват поради болест – недостатъчно за грипна ваканция

„Намираме се в предепидемичен период. Заболеваемостта от остри заразни заболявания в Шумен към момента е 195 на 10 000 души население“. Това каза за СтрелаБГ д-р Марко Марков, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Шумен. По думите му, когато достигнем нивото от 220-230 болни на 10 000, тогава може да се говори за обявяването на грипна епидемия.

Данните на Регионално управление на образованието показват, че за първата смяна днес, в град Шумен, от занятия поради болест отсъстват средно 17% от учениците. Най-голям е броят на липсващите малчугани в Шесто ОУ „Еньо Марковски“ – 30%. 27% от учениците пък не посещават часове в Девето ОУ „Панайот Волов“ в кв. Дивдядово.

От днес 11 общини в област Варна излизат в грипна епидемия. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия за периода 31 януари – 6 февруари включително. На територията на област Кюстендил се прекратяват учебните занятия от днес до 2 февруари. Грипната епидемия продължава за 6 области в страната. Тази седмица лекарите очакват пик на заболяванията.

Ваканцията продължава до петък за учениците от София-град. От днес няма да учат и децата в София-област, както и областите Бургас и Габрово. За областите Перник и Пазарджик епидемията вече премина.

Подобни

One Thought to “17 % от учениците в Шумен отсъстват поради болест – недостатъчно за грипна ваканция”

  1. Анонимен мтх

    Болните се увеличават , а бройката си стой една и съща от 3 дена.Някак си невъзможно…

Leave a Comment

seven + twelve =