18 май – Международен ден на музеите

С интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” се поставя началото на програмата на Регионален исторически музей – Шумен за Международния ден на музеите (18 май) и Европейската нощ на музеите. Гостуващата от Регионален етнографски музей – Пловдив експозиция илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и тези за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др.

Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на Земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

Етнографският музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи и в Шумен ги представя по актуален и интерактивен начин. Посетителите на изложбата могат да открият светогледа на предците ни чрез усещане на мъглата като змей, бълващ дим от ноздрите си; да видят как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнат Голямата мечка и да научат много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научат как се правят гадания и магии; да преоткрият съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавляват с гатанки, приказки, и още много други.

Изложбата е експонирана в зала „Вяра и сила“ и ще остане в РИМ – Шумен до 15 юли.

 

Подобни

Leave a Comment

seven − 6 =