19-то издание на Международен фeстивал на любителските исторически филми Шумен 2018 г.

Международен фeстивал на любителските исторически филми Шумен 2018г. ще се проведе от 22 до 24 юни в НЧ “Добри Войников 1856“. Шуменският фестивал на любителските исторически филми се утвърди като значимо събитие в културната панорама на нашия град. Той е най-продъл-жително-действащ кино-любителски конкурс в България.

Началото му е от 5 декември 1970 година. Започва като национален кинолюбителски фестивал по идея на киноклуб „Мадарски конник”- едно от мероприятията за ознаменуване  на 1300-годишнината на българската държава. По предложение на Юрий Авра-мов и Стилиян Стоянов през 2003 г. фестивалът прераства в международен. Тази година фестивалът се организира за 19-и път. С поканите до кино-любители от чужбина и с участието им на фестивала, по света научават, че Шумен е фестивален град на любителското кино и че градът има 90-годишни без прекъсване кинолюбителски традиции.

Организатори са Община Шумен, която основно го финансира, НЧ „Д.Войников-1856” и киноклуб „Мадарски конник” към читалището, който извършва техническата подготовка и организация. От 2006 г. фестивалът е под патронажа на Министерството на културата. И преди това Министерството на културата е съорганизатор на фестивала с участието на своите дирекции за народните читалища и Регионална културна политика и Националния филмов център и е предоставяло награда. Съорганизатори със свои награди са Съюзът на българските филмови дейци, Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, Съюзът на народните читалища, Федерация „Алтернативно кино” /българската организация на кинолюбителите/, Регионален исторически музей Шумен и др.

Фестивалът има конкурсен характер. И тази година са определени първа, втора и трета награди за най-добрите филми, награди по споменатите по-горе критерии и награда за млад автор до 30 години и поощрителни грамоти. Новост тази година е наградата  „ГЕНЧО ГЕНЧЕВ” за филм до 5 минути.

Тази награда е учредена по предложение на киноклуб „Мадарски конник”, тъй като починалия през юли 2016 г. филмов режисьор има неоспорими заслуги за утвърждаването на фестивала от самото му начало през 1970 г. и многократно безкористно е помагал и на киноклуба в неговата творческа дейност.

Нова награда е златният медал на UNICA, произтичаща от включването на фестивала в календара на UNICA.

В журито са включвани утвърдени кинотворци  и историци. Председатели на журито са бивали режисьорът Генчо Генчев, проф. Неделчо Милев, проф. Божидар Манов, проф. Тотю Тотев, зам.министърът на културата Иван Токаджиев, а от 2010 г. – и тази година също – председател е киноведът Александър Донев, тогава директор на Националния филмов център.

Тази година фестивалът ще премине в обновената зала „Сава Доброплодни” на читалището.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

13 − thirteen =