200 компании се включиха в бизнес-форум на Българско-турската камара в София

200 компании от България и Турция взеха участие в поредния голям бизнес форум, организиран от Българско-турската търговско-индустриална камара със съдействието на търговската канцелария при посолството на Република Турция в София, информират от Камарата. Той се проведе в петък в най-голямата зала на столичния хотел „Рамада“.

Събитието събра на едно място министъра на икономиката Емил Караниколов и неговия заместник Александър Манолев, посланика на Турция д-р Хасан Улусой, шефовете на Агенцията за инвестиции Стамен Янев и на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Габриела Козарева, заместник-председателите на КРИБ и на БТТП, и др.

Гости на форума бяха и председателят на Германо-българската индустриална камара и изпълнителен директор на „Аурубис България“ Тим Курт и изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов. Делегации на търговско-промишлените палати от Бурса, Одрин, Чорлу, Узункьопрю, Къркларели и Кешан също присъстваха на мероприятието, както и главният секретар на Тракийската агенция за развитие в Турция Махмуд Шахин.

Форумът беше открит и ръководен от изпълнителния директор на Камарата Венцислав Венков.

В словото си министър Караниколов изтъкна, че Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. През 2017г. двустранният стокообмен е достигнал 4 млрд. евро, а само за първите три месеца на настоящата година той е в размер на 1 млрд. евро. Караниколов посочи, че интересът на турските фирми в България расте към проекти, свързани с изграждане на инфраструктура, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, банков сектор.

По думите му хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Автомобилният сектор също бе определен като потенциален за привличане на инвестиции от Турция от министъра.

Обстойно изказване направи и посланик Улусой, който заяви, че перспективите към взаимно изгодно сътрудничество днес са много добри и този потенциал трябва да се използва. Той направи преглед на двустранните икономически връзки през последните години и изрази надежда, че това ще продължи във възходяща посока и занапред, особено след проведените президентски и парламентарни избори на 25 юни.

Председателят на Управителния съвет на Камарата Едис Емре се спря на възможностите и приноса, които тя дава в този процес и наблегна, че стремежът й е да помага на фирмите, работещи в България, както и да привлича нови инвеститори от Република Турция. „Ние споделяме виждането, че по-добър бизнес означава по-добър живот и ще правим всичко възможно да го постигаме“, каза Емре.

Форумът продължи с презентации на водещи фирми от България, аккто и с двустранни срещи между български и турски компании. Официални спонсори на събитието бяха Турските авиолинии, фирмите „Спетема“, „Регнум“ и „Сержио“, които раздадоха награди на участниците.

Подобни

Leave a Comment

11 − 8 =