22 години без оперната прима Люба Велич

Днес се навършват 22 години от смъртта на оперната певица и актриса Люба Велич. Любимката на публиката, покорила сцените в Европа и САЩ с изпълнението на главната роля в „Саломе“, си отива на 83-годишна възраст във Виена.

Люба Величкова е родена на 10 юли 1913 г. в село Борисово (Славяново), община Попово. Завършва с отличен успех гимназия в град Шумен. По същото време започва да се занимава с пеене и музика. Още тогава гласът й има голям диапазон, като без особени усилия покрива три октави.

На финалния концерт по повод дипломирането си Люба Величкова изпълнява арията на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети. Сред зрителите тогава е големият български композитор, пианист и проф. Георги Златев – Черкин, който остава очарован от изпълнението й. След края на концерта той ѝ казва: „Предстои ви голямо, не, велико бъдеще, но трябва да се учи и да се учи!“ После ѝ дава визитката си и я кани да кандидатства в Музикалната академия в София.

Люба Величкова в София, където работи известно време като възпитателка в детска градина, а от 1933 г. е хористка в операта.  Отива да учи във Виенската консерватория, живее бедно, а след завършването си започва работа в през 1937 г. в операта на Грац. През 1944 г. се навършват 80 г. от рождението на Рихард Щраус и Люба Велич е поканена да играе главната роля в операта „Саломе“  на бележития композитор. Това се превръща в нейната коронна роля, донесла ѝ и световна известност.

След установяването на комунистическия режим в България тя остава в Австрия и получава австрийско гражданство. През следващите години прекарва дълго време в Съединените щати, пеейки главно в „Метрополитън Опера“ в Ню Йорк. Когато е на самия връх, Мария Калас завежда дело срещу нея с казус: „Кой е по-велик?“. Съдът в Ню Йорк обаче решава, че българката е по-велика от именитата Калас и гъркинята се отказва от сцената в Ню Йорк и заминава да гради кариера в Европа.

През 1958 година, опасявайки се от възможно влошаване на гласа си, Велич се отказва от активна музикална дейност. През следващите години тя се снима в киното и в телевизионни сериали в Австрия.

Умира на 1 септември 1996 г. Приятели и фенове създават клуб на почитателите й в малко уютно кафене в австрийската столица, по чиито стени и днес са окачени нейни снимки от запомнящи се роли в операта.

Снимка: Люба Велич в ролята на Саломе, Flickr.com

Подобни

Leave a Comment

5 × 5 =