22 табели по пътищава в Шуменско ще предупреждават за преминаване на диви животни

На 22 места в област Шумен да бъдат поставени табели предупреждаващи водачите на пътни превозни средства за преминаване на диви животни. Това предложиха днес представители на шестте стопанства от областта по време на среща с директорът на ОПУ-Шумен инж. Димитър Ковачев, гл. инспектор Мирослав Миронов от КАТ-Пътна полиция, инж. Юлиян Будаков от РДГ-Шумен, ловния експерт на СИДИ инж. Това съобщиха от Североизточно държавно предприятие.

Тервел Стефанов и председателя на ловно-рибарското дружество „Сокол“ Стоян Стоянов. Според участниците в срещата едни от най-опасните участъци, на които често стават пътни инциденти с диви животни, са около язовир „Фисека“, на АМ „Хемус“, от комплекс „Омуртагов мост“ до разклона за село Сушина и направленията от Никола Козлево към Ясенково, Хърсово, Цани Гинчево и Пет могили. Очаква се още през следващите дни инж. Димитър Ковачев да назначи комисия, която да обходи всички предложени места и да прецени къде могат да бъдат поставени новите знаци.

По време на срещата председателят на шуменското ловно сдружение Стоян Стоянов поиска преди изграждането на новия участък от магистрала „Хемус“ проекта да бъде обсъден, за да се предвидят пасарелки, през които животните да могат да преминават безпрепятствено по време на миграциите. Ако това не бъде направено участъкът ще бъде изключително опасен, защото автомобилите ще преминават с висока скорост и ударът с диво животно крие  риск за участниците в движението, предупреди Стоянов. Той каза, че подобни съоръжения има на магистрала „Тракия“ и трябва да бъдат предвидени и тук.

От сдружението ще бъде подготвено писмо до ДГС –Шумен по този въпрос. Директорът на ОПУ-Шумен инж. Димитър Ковачев обясни, че в момента се работи по идейния проект на магистралата и има време да се реагира и да бъдат направени промени, за да се удовлетвори това предложение.

 

Подобни

Leave a Comment

twenty − three =