28 ученици от ПГМЕТТ “Христо Ботев” на стаж в Испания

28 ученици от ПГМЕТТ “Христо Ботев” – гр. Шумен, разпределени в две групи, ще заминат през 2019 г. за гр. Севиля, Испания, където ще проведат стажове във фирми и партньорски организации. „Европейски практики за успешен старт в професията“ е името на проекта, за който ПГМЕТТ „Христо Ботев“ Шумен получава финансова подкрепа от Европейския съюз по програма „Еразъм+”, КД 1 „Образователна мобилност за граждани”.

Одобрената сума за финансиране на проектните дейности е в размер на 83 732 евро. Проектното предложение получи много висока оценка за качество – 97 точки, от възможни 100 и е класирано на второ място от общо 214 проекта от сектор „Професионално образование и обучение”.

Партньори по проекта са: организацията EuroMind, професионална гимназия  Salesianos Trinidad и фирми от ИТ сектора в Испания.

Участници в проекта са общо 28 ученици, навършили 16 години и 4 учители по общообразователна и професионална подготовка от ПГМЕТТ „Христо Ботев“.Те ще бъдат разпределени в две мобилности: Първа мобилност – месец март 2019, продължителност 2 седмици, 16 ученици от специалностите “Автомобилна мехатроника”, “Автотранспортна техника” и “Електрообзавеждане на транспортна техника“ и 2 придружаващи лица. Учениците ще се обучават по програма “eBuggy” в професионална гимназия Salesianos Trinidad гр. Севиля.

Втора мобилност – месец май-юни 2019, продължителност 3 седмици, 12 ученици от специалност “Компютърна техника и технологии” и 2 придружаващи лица. Учениците – стажанти ще бъдат разпределени на реални работни места във фирми от ИТ сектора в гр. Севиля.

Проектът за мобилност цели усъвършенстване на професионалните и езикови компетентности на учениците от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в условията на реална мултикултурна работна среда и повишаване на възможностите за тяхната бъдеща професионална реализация на Европейския пазар на труда.

Реализирането на проекта ще даде възможност на учениците да се запознат с новостите в областта на IT- технологиите и автомобилната индустрия в условията на развита европейска държава, да обогатят езиковата си подготовка, да създадат контакти с високо квалифицирани специалисти и да повишат знанията, компетенциите и опита си по изучаваната професия.

Снимка: thenational.ae

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

13 − 6 =