30 служители на Община Смядово вече спряха цигарите! В замяна получиха по още три дни отпуск

Близо 30 служители на общинската администрация в Смядово са попълнили декларация, че се отказват от тютюнопушене в района на местоработата си през работно време. Като награда, всички те ще получат три дни повече отпуск, съобщи за СтрелаБГ кметът Иванка Петрова. Лично тя поде инициативата за въвеждане на тази нестандартна мярка за ограничаване на тютюнопушенето.

„Омразата, която имам към цигарите и тютюневия дим, ме накара да стимулирам непушачите. Новите стимули са част от Колективния трудов договор и влязоха в сила в началото на тази година. За мен е важно да не пушат по време на работа. С какво си пият кафето сутрин у дома – не ме интересува“, категорична бе Иванка Петрова.

Според нея, служителите, които веднъж на час или дори по-често излизат да дръпнат по цигара, работят по-малко и по-неефективно от колегите си въздържатели. Тя изрази нескрита надежда за тези, които са спрели тютюна през работно време, постепенно да спрат цигарите изобщо. Това несъмнено ще подобри финансовото и здравословното им състояние.

Зоркото око на кметицата следи дали всички подписали доброволната декларация, спазват поетите си задължения. Тези, които са сложили подписа си и въпреки това се изкушат и запалят през работно време, ги чака сериозно наказание – връщане на цели шест работни дни. „Вземам му трите обещани дни отпуск, плюс още три за наказание“, отсече тя.

В другите общински звена също са проявили интерес да се включат към кметската инициатива. Работещите в Защитеното жилище са дали знаци, че желаят да се откажат колективно от тютюн и никотин през работния ден.

В следващите месеци ще стане ясно още колко и кои точно служители са готови да жертват тънкото петминутно удоволствие в името на Смядово без дим, давайки разбира се и един много добър пример на своите съграждани.

Подобни

Leave a Comment

12 − 8 =