33 г. от смъртта на Петя Герганова – „Царицата на българския театър“, родом от Шумен

На 13 април 1985 г. от този свят си отива българската драматична актриса Петя Герганова – супруга на известния актьор и режисьор Георги Стаматов. Петя Герганова е родена на 20 януари 1905 г. в Шумен.  Като ученичка не участва в театрални постановки, но с интерес наблюдава представленията на пътуващите трупи, акостиращи за кратко в Шумен. Малко преди да завърши гимназия, семейството й се преселва в София и това още повече разпалва страстта й към театъра.

Едва 18-годишна започва да играе в Пловдивския драматичен театър — „Потъналата камбана“ по Хауптмън, „Писмото“ по Съмърсет Моъм и  „Макбет“ на Шекспир. Впечатляващо е нейното внушение от сцената в класическия и романтичен репертоар: Офелия, Оливия, Виола-Себастиан, Хермиона в пиесите на Шекспир – „Хамлет“, „Дванайста нощ“, „Зимна приказка“; Химена („Сид“ – П. Корней); Мария Стюарт, Леди Милфорд, Йохана („Мария Стюарт“, „Коварство и любов“, „Орлеанската дева“ – Фр. Шилер).

В българския репертоар главното в нейните героини е горестната съдба на българката, нейното робство, нейните окови, нейната жертва, но и нейният бунт – Албена в „Албена“ от Йовков, Милкана в „Майстори“ от Рачо Стоянов, Алгара в „Еленово царство“ от Георги Райчев. Всичките й героини са жени с воля и доблест, знаят цената и на победата, и на поражението и се борят докрай.

До средата на 50-те години на 20 век тя се доказва като най-добрата драматична актриста в България. Траян Радев, син на известния дипломат Симеон Радев, я нарича „Царицата на българския театър“. През 1935 г. Петя Герганова сключва брак с Георги Стаматов. По това време той е изключително популярен и обграден от почитателки. Зад гърба си има и два брака. Връзката им устоява, въпреки интригите на околните и многобройните клюки за забежките на Стаматов. Актьорът си отива през 1965-а на 73 години, а Петя Герганова го надживява с цели две десетилетия.

„Аз не обичам скуката. И в живота ми днешният ден не трябва да прилича на утрешния. Артистите (ще изключа себе си) са страшни романтици в живота. Аз съм безусловен реалист. Единствено романтиката ни с Жорж успях да съхраня в сърцето си“, казва Герганова в едно от редките си интервюта. Името и днес е позабравено, но преди повече от половин век талантът и предизвиква възхищение – и у приятели, и у враговете!

Източници: Уикипедия, Епицентър.бг

Подобни

Leave a Comment

15 + twenty =