57 трудови злополуки през първите девет месеца на 2018 г., отчете НОИ – Шумен

59 са декларираните злополуки за първите девет месеца на годината в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Шумен, като само две от тях не са признати за трудови. Това показват данните на НОИ за трудовия травматизъм в областта.

45 са трудовите злополуки на работното място във връзка или по повод на извършваната работа. Една от тях е завършила със смърт. Четиринадесет са тези, които са се случили при отиване или връщане от работа. За периода няма регистрирани случаи с професионално заболяване.

Експертите от ТП на НОИ – Шумен, съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“, са извършили и девет разследвания на трудови злополуки от началото на годината до края на септември.

Според българското законодателство, трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт на осигуреното лице.

 

 

Подобни

Leave a Comment

twelve − 11 =