58 г. от смъртта на големия художник-портретист Никола Михайлов, родом от Шумен

На днешния ден се навършват 58 години от смъртта на художника-портретист Никола Михайлов, рисувал Иван Вазов, Пенчо Славейков, цар Фердинанд и много други популярни личности от първата половина на 20-ти век. Правил е портрети на европейски монарси и политици, сред които са: кайзер Вилхелм Втори, Бенито Мусолини, Адолф Хитлер, Гьобелс и др.

Никола Михайлов Ненов е роден на 30 януари 1876 г. в Шумен. Рисува от малък. Дядовците му са занаятчии, резбари и златари. От тях наследява творчески дух и усет към финеса. Учи в Софийската мъжка гимназия. Негов учител и ръководител е професор Иван Мърквичка. Завършва гимназията през 1895 г. и заминава за Мюнхен, където учи живопис в академията по изящни изкуства при професорите Ото Зайц и Александър Фон Вагнер.

След завършването заминава на специализация в Париж, а след това и в Лондон, където изучава старите английски портретисти. В началото на века открива в Мюнхен частно училище по рисуване. Една от ученичките му – Ида Муглер от Фрайбург – става по-късно негова съпруга. От 1902 г. Михайлов е в България. Става придворен художник на Фердинанд, но напуска страната през 1910 г. и отива при съпругата си в Берлин.

Между двете световни войни той се нарежда сред най-търсените и скъпо платени салонни портретисти не само в Европа, но и в Южна и Северна Америка. През 1930 г. хонорарът на Михайлов за портрет е между 10 000 и 20 000 немски марки – значителна сума за онова време – като един портрет рисува за седмица. Благодарение на своя голям талант в портретната живопис, художникът си извоюва международна известност. Неговите изложби се посещавани и коментирани в пресата от критици и публика.

Още през 1916 г. Михайлов рисува кайзер Вилхелм II. През 1931 г. прави портрет в Рим на Бенито Мусолини. През 1934 г. пресата репродуцира портрета му на Хитлер, рисуван през 1933 г. Историята с портрета е описана в немския в. „Кемницер Тагесцайтунг” същата година. По време на прием през март 1933 г., даден от зам.-канцлера фон Папен в сградата на Министерството на пропагандата, присъства и Михайлов. Той има възможност да води 15-минутен разговор с фюрера за това как е рисувал портрета на Мусолини през 1931 г.

Вероятно Хитлер е изпитвал ревност от това, че неговият италиански съидейник си е направил портрет при Михайлов. По време на този разговор художникът наблюдава Хитлер отблизо, а през останалите 2 часа от приема го скицира, после оформя и самия портрет. Пресата от този период съобщава, че по поръчка на Гьобелс Михайлов пак рисува фюрера за резиденцията Каринхал. Михайлов прави портрет и на Гьобелс, става ясно от сп. „Дер Зилбершпигел” от 1936 г.

Художникът е изключително продуктивен. Смята се, че е нарисувал около 3000 картини, участвал е в цели 55 изложби из цяла Европа. Никола Михайлов е завещал 18 от картините си на Националната художествена галерия, но българската бюрокрация години наред не се е погрижила да ги прибере от Германия и 7 от тях са изчезнали. Никола Михайлов умира на 20 май 1960 г. в Хамбург.

Според завещанието на художника, който умира през 1960 г., картините от жилището на дъщеря му след нейната смърт трябва да дойдат в България. Част от картините са репродуцирани от изкуствоведката Снежанка Добриянова – Бауер. Дъщеря му Олга Михайлова умира през май 1994 г. на 90-годишна възраст.

Източници: Уикипедия и E-vestnik.bg

Подобни

Leave a Comment

eight + 10 =