Коледен – фермерски пазар в Шумен

Няма нещо по-добро от Коледен подарък, изработен от трудолюбивите ръце на българските майстори. Подарък, който носи усещането за красота, който е втъкал в себе си душата и сърцето на хора, съхранили българските традиции. В предпразничните дни на ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР на Общински пазар Шумен са заложили точно на тези подаръци, които желаем да дарим на най-скъпите си хора.

Наред с празничните изделията на шуменски занаятчии и чистата българска храна от местни производители, на 16 – ти декември от 9:00 до 15:00 часа ще имате възможност да се докоснете до чановете и камбаните, изработени от Пейо Стефанов, майстор занаятчия от Панагюрище. Този традиционен български занаят се предава вече няколко поколения в семейство му. Чановете се формират в глинена пръст и се отливат от пиринч. Това е сплав от мед, цинк и калай.

От край време хората използват чановете както за стадата си, така и за прогонване на злите духове. Това е и основното поверие свързано с тях, за това и кукерите скачат с чанове. Наближава първи януари, началото на Новата година, когато по традиция се организират кукерски събор. Млади и стари в миналото се обличали в народни носии, маскирали се и започвали да гонят злите духове. Там, където се пази корена, остава българското. Михаела Стефанова, дъщеря на майстора, независимо, че е икономист по професия, продължава родовите традиции и ще бъде гост на Фермерски пазар – Шумен.

 

Михаела ще представи на шуменци и ножове на майстора занаятчия от Габрово – Тодор Лалев. Ръчно изработените от ръждаема и неръждаема стомана ножове и кании, изработени от телешка кожа са резултата от 25 годишния упорит труд и любовта на майстора към занаята. За втори път гост на Фермерски пазар Шумен ще бъде Нели Катранджиева от Добрич със своите ръчно изработени сувенири от хартия. Наподобяващи изработка на сувенири от ракита, тези красиви изделия ни карат да се замислим за екологичната стойност на подаръците, които подаряваме. Нели е убедена, че с дейността си тя допринася за предпазване на природата. Хартията, която използва не се изхвърля, а носи красота.

Подобни

Leave a Comment

2 × 4 =