7 декември: Джаз вечер с братята Владигерови и пианиста Христо Попов

Харизматичните музиканти братята Владигерови и пианиста Христо Попов гостуват с концерт в родния град на знаменития си дядо Панчо Владигеров. Заедно със Симфониета – Шумен те ще изпълнят Концерта за пиано, тромпет и струнен оркестър от Шостакович (1933), както и авторски произведения на основата на българския фолклор, но с джаз-звучене. Диригент на концерта ще бъде Калина Василева. Събитието е част от поредицата предпразнични концерти на Симфониета – Шумен и ще започне в 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Билетите за концерта с в продажба на касата на Младежки дом на цена от 8 лв. За повече информация тел.: 0879 321033.

Александър и Константин Владигерови са родени в София в семейството на изтъкнатия композитор и диригент Александър Владигеров и актрисата Величка Чобанова. Първите си стъпки в музиката правят заедно със сестра си Екатерина под ръководството на баща си и въздействието на артистичния дух на семейство Владигерови.

Възпитаници са на НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” и на Университета за музикални и сценични изкуства във Виена.

Повече от десет години живеят и работят във Виена, като всеки следва собствен път на професионално развитие. Изявяват се често съвместно заради огромната радост на всеки от тях да музицират заедно.

Проектите им имат за цел да представят музикалните традиции на фамилията Владигерови и нейното развитие в продължение на три поколения. Наред с класическите творби на техния гениален дядо проф. Панчо Владигеров (1899 – 1978), в програмите им са включени негови произведения от берлинския му период, считани за едни от първите джазови произведения в българската музика. Музикантите използват оригинални аранжименти или транскрипции на баща си Александър Владигеров. Изнасят концерти във Виена, Будапеща, Рим, Прага, Берлин и Лондон.

Христо Попов е роден на 17.12.1984г. в София. На шест годишна възраст получава първия си урок по пиано. Само четири години по-късно печели първа награда на конкурса за инструменталисти „Борис Аврамов” в София, а една година след това е награден и със специалната награда на журито. Учи само две години в Националното Музикално Училище „Любомир Пипков”, след  което музиката го отвежда в австрийската столица, където продължава образованието си.

Подобни

Leave a Comment

five − 3 =