72 часа арест за тримата обвиняеми за телефонни измами в Шумен

Районната прокуратура в Шумен е привлякла като обвиняеми трима шуменци за участие в схема за телефонни измами. С постановление на наблюдаващия делото прокурор те са задържани в ареста за срок до 72 часа с цел довеждането им в съда, информира Апелативна прокуратура – Варна.

Пламен Д., Тихомир Й. и Ярослав Я. са действали активно в схемата за телефонни измами. Обвинени са в извършване на престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от НК, като са действали като помагачи в нея. По телефона пострадалите граждани са били въвеждани в заблуждение, че ще помагат на полицията да залови опасни престъпници.

След обаждането на мнимите полицаи следвало второ позвъняване, в което измамените били заплашвани с физическа разправа. Прокуратурата разполага с доказателства, че Тихомир Й. е на по-високо ниво в схемата с телефонни измами.

Районната прокуратура е обединила две досъдебни производства в едно за извършени две измами. При първата – на 5 септември тази година, измамниците са успели да вземат 11 200 лева, а при втората – на 27 септември – 5 200 лева и златни накити. При едната измама обвиняемият Ярослав е изпратил малолетния си син да вземе оставената торба с пари.

Само Пламен Д. е осъждан за управление на МПС без свидетелство. Другите двама са с чисто съдебно минало. Днес Районната прокуратура ще внесе искане в Шуменския районен съд за определяне мерките за неотклонение на тримата обвиняеми.

Обвинението ще настоява за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража.

 

 

Подобни

Leave a Comment

eight − two =