74 години от смъртта на Тодор Ангелов – национален герой на Белгия и почти забравен у нас

Днес се навършват 74 години от смъртта на Тодор Ангелов Дзаков – Божаната. Той е роден на 20 декември 1900г. в Кюстендил. Като ученик се запалва по анархистките идеи и става активен член на ФАКБ (Федерация на анархо-комунистите в България). Взима активно участие в Септемврийското въстание през 1923 година. След неуспеха на бунта е осъден на смърт от ВМРО и емигрира в чужбина. Първоначално отива във Виена, след това се мести в Париж. Работи незаконно и изпитва постоянни материални затруднения.

След пристигането си във Франция Ангелов започва работа в имигрантска работилница за плетени обувки, но работата е сезонна и през есента се премества в парижкия квартал Белвил. Той продължава връзките си с крайната левица и в началото на март 1927 година е екстрадиран в Белгия. Тук той става член Комунистическата партия на Белгия и секретар на групата нейни членове от България. В края на 1936 година заминава като доброволец в Испанската гражданска война на страната на републиканците. След разгрома на Републиката и левите сили се връща в Белгия където става един от главните организатори на белгийската съпротива срещу немската окупация.

Създава първия партизански отряд, който действа на белгийска територия срещу нацистите. Дързък и изобретателен, командирът на нелегалния боен отряд, съставен от преследвани белгийски евреи и балкански политемигранти, извършва над 200 акции срещу окупаторите. Взривява влакова композиция с военна техника, предназначена за бой с британския десант в Диеп, и изгаря картотеката със списъците на евреите, предвидени за депортиране в нацистките лагери на смъртта. Заловен е от немците и на 30 ноември 1943г. е убит от Гестапо в затвора Бреендок.

След края на Втората световна война е обявен за “национален герой на Белгия”, получава чин полковник от белгийската армия и има паметник в центъра на Брюксел. Паметник на Тодор Ангелов има и в родния му град, а през 1998 година той е обявен за почетен гражданин на Кюстендил. През 2007 година в Белгия е издадена книгата „Otages de la terreur nazie“ („Заложници на нацисткия терор“), посветена на Тодор Ангелов и неговата група.

Негова дъщеря е българската писателка Свобода Бъчварова. През 2008 година тя издава тритомен документален роман „По особено мъчителен начин“, основан на живота на нейния баща.

Подобни

Leave a Comment

two × 3 =