8 шуменски общини се борят за безплатен интернет, днес започна кандидатстването

Точно в 14 ч. часа българско време, днес, започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Това информират на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата. Осем са шуменските общини, регистрирани на сайта на инициативата – Велики Преслав, Каолиново, Смядово, Венец, Каспичан, Шумен, Върбица и Нови пазар. Министерството е във всекидневна връзка с представителите на местните власти за уточняване на процедурите по кандидатстване.

В резултат, документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва само да бъде натиснат съответния бутон за кандидатстване. Това е от много голямо значение, защото принципът, на който ще се отпуска финансиране е „първи дошъл, първи обслужен“. Вече почти една година, МТИТС провежда информационна кампания за популяризиране на възможността за безплатно финансиране на безжичен интернет на обществени места.

Инициативата бе официално представена през март от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. До този момент над 17 270 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани около 1000 общини.

Подобни

Leave a Comment

3 × 1 =