80-годишна шуменка е поредната жертва на ало-измамниците

80-годишна жена от Шумен била измамена по телефона с популярния в последно време сценарий за провеждане по полицейска операция за задържане на измамници. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Шумен.

Неизвестни, които се представили по телефона за полицаи успели да убедят 80-годишната шуменка, че трябва да съдейства на полицията да заловят измамници, които били на територията на града. За целта й дали указания да хвърли през тераса на втори етаж на апартамент найлонова торбичка с всичките й налични пари. Жената, с идеята че помага на полицията хвърлила 802 лева и дебитна карта с налични 500 лв. За престъплението е образувано досъдебно производство.

В хода на проведена специализирана полицейска операция на 12 август на територията на ОДМВР-Ямбол и ОДМВР-Русе, при отлична координация от ГД „Национална полиция“ в ямболския квартал „Граф Игнатиев“ са задържани „мулетата“ – 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна, в момент на прибиране на пари от телефонна измама. При последвалите процесуално-следствени действия са установени и задържани и двамата извършители на измамата /т.н.„въртачи“/ – мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид.

В хода на разследването са събрани данни, че по същата схема „мулетата“  са прибрали 500 лева от измама в Шумен. На двамата мъже от Ветово са повдигнати обвинения за извършеното престъпление и с прокурорско постановление са им наложени мерки за срок от 72 часа „задържане под стража“. Проверява се съпричастността на  задържаните към други подобни престъпления, извършени в страната.

Подобни

Leave a Comment

13 + 1 =