86 акта за нарушения съставиха инспекторите от Община Шумен

Инспектори от Община Шумен наложиха санкции по 53 наказателни постановления през месец август на стойност 6 370 лв.

Увеличават се случаите с изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места, разпиляването им около сградите, тротоарите, междублоковите пространства, улиците и образуване на незаконни сметища. Това показват статистиката от проверките на инспекторите по чистотата в общината. Някои от нарушителите са хванати в момента на изхвърляне на отпадъците, но няма как общинските служители или работниците от фирмите по чистотата да се справят сами с този проблем, каза пред журналисти днес кметът Любомир Христов.

„Затова благодарим на гражданите, които сигнализират на денонощния телефон в общината и се обръщаме с молба към шуменци да се създаде нетърпимост към подобни нарушения“, добави още кметът.

„Едно от последните нарушения, които сме установили, е за изхвърлени отпадъци в района на боровата гора по лозевския път преди  дома за душевноболни мъже.  Санкцията за такива деяния по наредба е до 1000 лева, като в никакъв случай глобата няма да е минималната“, обясни  главният инспектор за контрол по чистотата Борислав Станев. Открити са още няколко такива извършители, които изхвърлят отпадъци на  нерегламентирани места, каза Станев и припомни, че за удобство на гражданите общината е поставила специални контейнери в кварталите „Тракия“, „Еверест“ и „Б. Българанов“.

Той припомни номера на денонощния телефон 054/857 677 и още веднъж обясни, че инспекторите от общината работят с удължено работно време до 22 часа.

Съставени са и немалко актове за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от страна на търговски обекти. От администрацията напомниха, че всеки такъв обект трябва да има сключен договор за третиране на отпадъците по закона за управление на отпадъците.

Снимки: Борислав Станев

Подобни

Leave a Comment

nineteen − seven =