86 г. от смъртта на генерал-майор Илия Димитриев, родом от Шумен

На днешния ден се навършват 86 години от смъртта на генерал-майор Илия Панайотов Димитриев. Илия Димитриев е роден на 19 юли 1855 г. в град Шумен, в семейството на Дойчина и Панайот Димитриеви. Първоначално учи в родния си град, след което продължава образованието си в елитния  за времето си Роберт колеж в Цариград (Истанбул).

През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище в София, след което заминал за Санкт Петербург, където завършил и Генералщабната академия. Като младши офицер е зачислен в 4-та шуменска батарея, а на 30-ти август 1885 г. е произведен в чин капитан.

През Сръбско-българската война е началник-щаб на конния ескадрон, който е в състава на Търново-Сейменския отряд от Източния (Задбалкански) корпус. След войната расте бързо във военната йерархия. През 1908 г. е вече генерал-майор.

Илия Димитриев през 1891 г. е бил първият Военен аташе на Княжество България в Сръбската столица Белград. Инициатор е за създаването на вестник “Военни известия”. През Балканската война е Главен интендант на военното министерство, а по време на Първата световна война е назначен за началник на Тиловото управление на 1-ва армия.

Награден е с ордени „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II и III ст.; ордена „За заслуга” на обикновена лента.

Автор е на няколко ръкописа на военна тематика, запазени и до днес: “Общ обзор на театъра на военните действия предполагаем в Североизточната част на Княжеството”, “Изследване на долината на р. Голяма Камчия”, “Укрепване на Разградската позиция”, “Укрепване на Шуменската позиция” и др.

Умира на 15 юли 1932 г. в София.

 

Източници: Недев, С., Командването на българската войска през войните за национално обединение, София, 1993, Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец”

 

Подобни

Leave a Comment

five + 18 =