89 групи и изпълнители излизат на сцената на „Петровска китка“ в НИАР „Велики Преслав“

Тази година за 22-ри път ще се проведе Фолклорен събор „Петровска китка“. 89 групи и индивидуални изпълнители ще премерят талант и умения в местността „Борова гора“, в НИАР „Велики Преслав“ на 30-ти юни. Началото на събора ще бъде в 09:00ч., а Ансамбъл „Дядо Драгой“ от с. Драгоево ще открият събитието с обичая „Кукери“.

Тази година съборът отново ще бъде с конкурсен характер, съобщиха от общинската администрация в старопрестолният град. Над 670 души ще се изявят в колектив или индивидуално в трите категории – Народно пеене (индивидуални изпълнители), Народно пеене (колективи) и Народни танци.

Участниците ще се състезават в две възрастови групи – под и над 18 години. Журито на събора ще бъде председателствано от обичната народна певица и преподавател Дафинка Дамянова, а нейни колеги при оценяването на изпълненията ще бъдат Любчо Василев – хореограф на Ансамбъл „Мизия“ и Юлия Цанкова – фолклорист, дългогодишен автор и водещ на фолклорни предавания по БНР.

След краят на конкурсната програма, Дафинка Дамянова ще зарадва всички присъстващи с изпълнение на любими народни песни.

Снимка: Bonafide.bg

 

Подобни

Leave a Comment

nine − three =